Annons:
Etikettallmänt
Läst 1614 ggr
tlover
4/6/16, 10:25 PM

Rätt att dela föräldradagar hur man vill?

Tycker du att man ska få ge alla sina föräldradagar till sin respektive eller tycker du att uppdelningen ska bestämmas enligt lag?

Innan du svarar läs detta http://nyheter24.se/debatt/824686-kara-asiktsmaskin-nu-far-jag-inte-langre-vara-hemma-med-mina-barn

Själv tycker jag inte att det ska bestämmas enligt lag då många familjer då hamnar i kläm. Jag tror att det blir mer jämnställt genom andra metoder, tex att män och kvinnor har samma lön. Det skulle nog göra att de flesta väljer en mer jämn fördelning av dom som kan.

l'm back

Annons:
Kalli
4/6/16, 11:46 PM
#1

Jag tycker att uppdelningen ska bestämmas enligt lag. Självklart vore det ultimata att allt blev jämställt av sig själv, men bevisligen är det ont om mirakel. Sen  kommer det säkert innebära att några familjer hamnar i kläm men jag ser det som att fler människor, både mammor, pappor och barn, hamnar i kläm som det ser ut nu med uttaget av föräldradagar.

Har skummat artikeln och ja, personen är väl knappat ensam om att önska en politik som gynnar henne och hennes familj istället för (som jag ser det) samhället i stort. Det är dock ingen, absolut ingen, som förbjuder henne att vara hemma med sina barn. Hon får vara hemma tills de är 18 år om hon vill det, det kommer dock inte betalas av staten.

Att kvinnor har mindre lön beror ju delvis på att de hamnar efter i löneutvecklingen om de är hemma 16 månader. Att de är mindre attraktiv att anställa en kvinna i fertil ålder eftersom risken att hon är hemma en längre period är betydligt större än om man anställer en man. Dessutom ser jag gång på gång exempel på hur vem som tjänar mest pengar (så länge det inte är mannen) har noll inverkan på vem som tar flest föräldradagar, så jag är milt skeptiskt till att det skulle lösa problemet.

Ikajo
4/6/16, 11:49 PM
#2

Kvinnor får mer jämställd lön när de delar jämt på föräldraledigheten. De blir inte borta lika länge från arbetsplatsen och får därmed en bättre chans att öka sin lön. Personligen anser jag att föräldraförsäkringen ska vara tredelad. Två tredjedelar till vardera förälder och en tredjedel som kan antingen fördelas mellan föräldrarna eller överföras till en annan familjemedlem (far- och morföräldrar) alternativt en familjevän.

Problemet är nämligen det faktum att fäder är dåliga på att ta ut sina dagar. Med lagstiftning som ger dem rätt till ett visst antal dagar får de lättare att trycka på sina arbetsgivare. Det handlar också om att göra fäder till fullgjorda föräldrar. Relationen till barnen blir avsevärt bättre om fadern tar ut lika mycket ledighet som modern. Dessutom håller relationen mellan föräldrarna bättre vid en jämn fördelning. Eftersom familjerna inte klarat av att dela jämt på egen hand så blir det lagstiftning som gäller.

//Sofia - Sajtvärd på Feminism iFokus
Officiell titel: Professionell Skrivare
Du kan läsa text skriven av mig här

tlover
4/7/16, 6:45 AM
#3

Hur tycker ni att det ska lösas i familjer där det inte går att den ena är hemma om ni inte tycker att man ska få välja själv? Jag är förövrigt fortfarande övertygad att det finns andra sätt än tvång.

l'm back

Rebexi
4/7/16, 10:48 AM
#4

Jag tycker det ska finnas ett bestämt antal veckor var och ett antal veckor som är fria att fördela som man vill, iaf som det ser ut just nu.

Sen hoppas jag på en framtid där det är helt fritt att välja efter individen, men det känns som att synsätt och andra villkor måste ändras på först. T.ex. lika lön, antaganden om att kvinnor är mer lämpade för vård (i detta fall av barn) än män, osv…

Ikajo
4/7/16, 1:35 PM
#5

#3 Allt går att lösa om man verkligen vill. Ofta när den här diskussionen dyker det upp så handlar det om att mamman ska kunna vara hemma och pappan ska kunna jobba. Men ett sådant tänk gör pappan till en sekundär förälder, det ignorerar också det faktum att även kvinnor kan ha ett krävande arbete eller vara egen företagare. Dock så är det ingen som förväntar sig att en mamma ska jobba istället för att vara hemma.

Jag tror det är lätt hänt att folk tror att man måste vara hemma hela veckor, och hela veckor i ett svep. Men som föräldraförsäkringen är utformad så är det möjligt för föräldrar att vara hemma delar av veckan. På så sätt kan föräldrarna turas om att vara hemma under en vecka. Pappan kanske är hemma två dagar och jobbar tre en vecka och en annan vecka är det mamman som är hemma två dagar och jobbar tre.
Det är dessutom ingen som tvingar pappor att vara hemma men det är väl synd att de ska förlora hela sin relation till sina barn? Det är väl jättesynd att pappor ska vara sekundära föräldrar? För jag har fortfarande aldrig någon prata om att det är papporna som ska vara hemma. Det är aldrig för pappornas relation till sina barn som folk klagar på jämställd lagstiftning. Istället handlar det om att mammorna ska vara hemma med barnen medan papporna knegar ihop hushållskassan.

Vi lämnade det idealet bakom om årtionden tillbaka. Jag ser gärna att det förblir en del av vår historia, inte vår nutid.

//Sofia - Sajtvärd på Feminism iFokus
Officiell titel: Professionell Skrivare
Du kan läsa text skriven av mig här

tlover
4/7/16, 1:45 PM
#6

#5 Konstigt i den här familjen så jobbade kvinnan i början och mannen var den som var hemma med barn. Nu jobbar jag ju hemifrån så jag kunde även amma vilket är tur då jag gillar det men jag tvivlar på att jag är en enda kvinnliga egen företagaren i Sverige i fertil ålder så det kan mycket väl även gälla kvinnor. Det finns en hel del kvinnliga bönder också.

Sen så går inget av de alternativ du föreslog för en bonde, en bonde jobbar alla dagar på året oftast (kreatursbonde syftar jag nu på). Det innebär däremot inte att bönder inte kan bli bra mammor el pappor då det ofta finns ledig tid mitt på dagen tex men det går fortfarande inte att vara föräldraledig då det skulle vara rent farligt att ta med en liten bebis till jobbet.

Som det är nu så skräms ju unga från att bli bönder med dessa regler.

l'm back

Annons:
Ikajo
4/7/16, 2:15 PM
#7

#6 Min ena storasyster har jobbat på bondgård, hon har numer både hästar och kor utöver vanligt arbete. Men har man en gård så jobbar man förhoppningsvis inte ensam utan har en partner som hjälper till. Och kanske även annan familj.

Sedan kan vi inte ha lagstiftning utifrån en yrkesgrupp med unika förutsättningar. Lagar måste stiftas utifrån ett så stort underlag som möjligt. I majoriteten av fallen kan familjerna anpassa sig så att båda föräldrarna får vara hemma med sina barn.
Vi kan inte heller utgå ifrån en persons erfarenhet för att avgöra vad som är bra lagstiftning eller inte. Det finns säker många kvinnliga företagare som har anpassat familjebildning med företaget. Därför låter det väldigt tomt när människor påstår att manliga företagare inte skulle kunna göra samma sak.

Jag sa det innan och jag säger det igen. Om familjerna kunde visa att de själva kan fördela föräldraledigheten jämställt så skulle inte lagstiftning behövas. De få ytterligheterna skulle inte påverka statistiken. Men är det inte så, familjerna visar allt för ofta att de inte klarar att själva fördela föräldraledigheten rättvist mellan båda föräldrarna.

//Sofia - Sajtvärd på Feminism iFokus
Officiell titel: Professionell Skrivare
Du kan läsa text skriven av mig här

tlover
4/7/16, 2:29 PM
#8

#7 Man kan inte räkna med att ens respektive kan jobba på gården

Det finns dessutom många fler arbeten tex sjömän, militärer, säsongsarbetare och liknande jobb.

Jag hör som sagt gärna förslag på hur man ska kunna lösa det så alla kan vara nöjda men så är det inte idag.

Jag skulle tex kunna tänka mig att man ska kunna ansöka om att ge alla sina föräldradagar, inte bara en del men att detta måste ske genom en ansökan med bra orsak (tex att man är bonde och måste jobba).

Det som folk oftast anger som orsak till varför man fördelar det som man gör är oftast ekonomi så jag tror fortfarande att jämnställd lön skulle göra mycket.

l'm back

Kalli
4/7/16, 2:44 PM
#9

#8: Ja, de flesta anger såklart inte ojämställdhet som en orsak.

Och att lösa allt så att alla kan vara nöjda är nog en utopi. Jag håller med Ikajo att man inte kan lagstadga utifrån ytterligheter. Alldeles säkert kan det krävas mer planering innan man väljer att skaffa barn, kanske måste man spara en större summa om man känner att man vill vara hemma längre. Men det är som sagt ingen som förbjuder en.

Ikajo
4/7/16, 2:47 PM
#10

#8 Med tanke på att du får ta ut föräldraledighet fram till barnet fyller åtta år har jag fortfarande svårt att se problemet med att föräldrarna delar lika.

Det enda sättet som det är nu att uppnå jämställda löner är genom föräldrar som delar lika på föräldraledigheten. Dessutom får du svårare att få del av vårdnaden om du inte tidigare tagit tillräckligt med ansvar för barnet, om du skulle hamna i en separation.

//Sofia - Sajtvärd på Feminism iFokus
Officiell titel: Professionell Skrivare
Du kan läsa text skriven av mig här

tlover
4/7/16, 2:55 PM
#11

#9 Fast nu ska ju det inte heller lagstadgas efter dom starka (tex de som har 7-4 jobb som dom kan vara ledig från) utan även de svaga.

#10 Jag ser inte det som enda sättet.

Ang att en parter ska ta hand om gården då man är föräldraledig så är det ju tänkt att denne ska arbeta med sitt jobb.

l'm back

Kalli
4/7/16, 6:37 PM
#12

#11: Jag ser det inte som att man lagstadgar utifrån de starka. Jag ser det som att man lagstadgar utifrån det generella bästa. Det blir bättre för kvinnor som inte kommer ses som de självklara valet till att stanna hemma vilket skulle ge bättre lön och bättre chanser till anställning. Det skulle bli bättre för män som slipper ta diskussionen om att stanna hemma eftersom de faktiskt finns en lagstadgad pappaperiod och de får en bättre chans att skapa en relation till sina barn (att bli en "riktig" förälder) och därmed ha större chanser till gemensam vårdnad vid en ev. separation.  Och sist men inte minst, bättre för barnen som får tillgång till båda sina föräldrar.

Ikajo
4/7/16, 11:24 PM
#13

#11 Folk måste lära sig att läsa igenom inlägg bättre… "Som det är nu", alltså så som samhället ser ut just nu så är det bara genom en rättvist fördelad föräldraförsäkring som kvinnor kan få en jämställd lön. Det betyder inte att det borde vara så men som samhället ser ut just nu så är det så.

//Sofia - Sajtvärd på Feminism iFokus
Officiell titel: Professionell Skrivare
Du kan läsa text skriven av mig här

Annons:
Rebexi
4/8/16, 1:37 PM
#14

#13 Det borde väll finnas mer sätt att minska löneskillnaderna? Som det ser ut nu är det ju inte helt ovanligt att kvinnodominerade yrken har lägre lön än mansdominerade yrken. Har det verkligen bara med föräldrarledigheten att göra eller mer om hur samhället värderar vissa yrken/värden? Vård och omsorg har tex lägre löner än jobb inom ekonomin.  

Jag ser iaf att problemet mer ligger där, och kan man lösa det så kommer den "ekonomiska bortförklaringen" att minska eller förhoppningsvis försvinna

Ikajo
4/8/16, 7:32 PM
#15

#14 Att kvinnodominerade yrken har överlag låga löner beror på att kvinnliga egenskaper och insatser värderas lägre än manliga egenskaper och insatser. Det är ett samhällsproblem. Och för att komma åt det problemet måste det kvinnligt kodade värderas högre. Detta har dock mycket lite att göra med hur föräldraförsäkringen ska fördelas. Där finns det tydlig statistik som visar att löneutvecklingen är bättre för kvinnor i familjer där föräldrarna delar på ansvaret. Inte bara under småbarnsåren utan också VAB och allmänt ansvar för barnen. Saken är den att en familjs möjlighet till jämställdhet läggs under ledigheten med första barnet. Det är en tröskel där många familjer faller platt. Innan första barnet så kan förhållandet vara jämställt men så snart barnet kommer så inordnar sig föräldrarna i de traditionella rollerna för respektive kön. Om föräldrarna delar lika så minskar risken för att de inordnar sig.
Vilket också minskar risken för en separation senare. Jämställda par håller ihop bättre än par med traditionell arbetsuppdelning i hemmet. Utöver ekonomisk vinst finns det med andra ord sociala vinster i att föräldrarna delar lika. Både i relationen sinsemellan och gentemot de gemensamma barnen.

//Sofia - Sajtvärd på Feminism iFokus
Officiell titel: Professionell Skrivare
Du kan läsa text skriven av mig här

Rebexi
4/8/16, 8:54 PM
#16

#15 Jag håller med om nästan allt du säger, utom att löneskillnaden i kvinno- och mansdominerade yrken har "mycket lite att göra med hur föräldraförsäkringen ska fördelas". Detta eftersom det är ofta ett par jobbar i olika sektorer, så jag anser att det inte är löneskillnaden för samma jobb som är det stora problemet (i detta fall), utan den stora löneskillnaden i det stora hela. Och den löneskillnaden tror jag inte har lika mycket med föräldrarledighet som med värdering. 

 Just som det ser ut nu så tycker jag att föräldrarledigheten ska delas på, och att det ska vara lag på det (inte 50/50 kanske men typ 1/3 var, som ditt exempel i #2). 

Men jag tror inte att lika lön eller jämställdhet i familjen kommer att uppnås med att lagstadga hur veckorna kommer att fördelas, inte på sikt. Tror det är viktigare med att ändra sociala värden och normer. Givetvis kan liknande bestämmelser vara ett medel för att nå dit, men jag tror absolut inte att det är det enda/effektivaste. 

Som jag sagt tidigare, jag tror att det ska vara lagar kring det nu, så att förutsättningarna kan ändras och att den lagen senare kan tas bort. Och jag kan inte förstå varför det inte ska gå att ansöka om undantag om man har ett jobb som verkligen kräver det.

KimE
4/15/16, 8:27 PM
#17

Hur ska man göra om en arbetar och en studerar eller är arbetslös ska den som tjänar pengar tvingas vara hemma? Blir det bättre för barnet om det måste börja dagis tidigare för att staten har gjort så familjens ekonomi försämrats?

Kalli
4/15/16, 8:30 PM
#18

#17: Varför är det oftast så att det bara är om kvinnan studerar och är arbetslös som detta har någon betydelse?

Ikajo
4/15/16, 8:56 PM
#19

#17 Beroende på vad man pluggar går det alldeles utmärkt att kombinera. Jag har en kursare som födde barn precis i början av andra året. Hon har knappt behövt vara borta alls. Det har hänt att barnen hennes har varit sjuka och hon har behövt vara hemma. Men hon har fortfarande klarat av att kombinera studier med att ta hand om sin bebis. Vi har inte så många föreläsningar och seminarier, när vi har det kunde hennes man ta hand om barnet istället. Hon var inte ens mammaledig. Så det är en ganska dålig ursäkt.

//Sofia - Sajtvärd på Feminism iFokus
Officiell titel: Professionell Skrivare
Du kan läsa text skriven av mig här

Annette
4/27/16, 10:16 PM
#20

Det är upp till föräldrarna att själva bestämma och inget man skall lagstifta om.

Annons:
[Hayabusa]
4/28/16, 10:34 AM
#21

#20 Ja, det anser jag också. Föräldradagar i alla ära, men personligen anser jag att det finns fler faktorer som är avgörande huruvida man blir en "bra förälder" eller inte.

Honestyisdead
5/1/16, 2:30 PM
#22

Det ska enligt mig vara upp till föräldrarna själva att fördela dessa dagar. Det har ingen annan med att göra.

Upp till toppen
Annons: