Massmedia

Sexuella trakasserier

2013-06-13 22:11 #0 av: Ikajo

Grov jargong, mobbning, glåpord och sexuella trakasserier. Det kan vara verkligheten på en mansdominerad arbetsplats. Arbetsgivaren har skyldighet att åtgärda om problem uppkommer men sker det verkligen?

13/6 2013 publicerar Aftonbladet följande artikeln -De kallade oss för horor. De två kvinnorna i artikeln beskriver hur de systematiskt utsattes för kränkningar och trakasserier som delvis var av sexuell art. Trots att de vidtalade problemet till högre chefer så åtgärdades inte problemet och det hela slutade med att de båda kvinnorna blev sjukskrivna på grund av bland annat depression. Männen på arbetsplatsen ifråga är nu åtalade misstänkta för sexuellt ofredande. De nekar till brott men erkänner att de kastat ner kvinnorna i en sopcontainer vilket rubriceras som ofredande. Företaget kommenterar händelsen med det "lite grabbig jargong" och att det är olyckligt.

Enligt diskrimineringslagen har arbetsgivaren skyldighet att förebygga mobbning, diskriminering, kränkningar och trakasserier baserade på sådant som kön, ålder, etnicitet och sexuell orientering på arbetsplatsen. Om en situation ändå uppstår måste den åtgärdas snarast möjligt. Om arbetsgivaren underlåter sig att åtgärda problemen kan arbetstagaren anmäla arbetsgivaren.

Diskutera: Var går gränsen för vad man bör och inte bör acceptera på sin arbetsplats?

//Sofia - Sajtvärd på Feminism iFokus
Officiell titel: Professionell Skrivare
Du kan läsa text skriven av mig här

Anmäl
2013-06-14 22:25 #1 av: Pagan

Låter ju rent förjäkligt. Jag läser din fråga men en tanke som väcktes direkt var: Vad sker på våra skolor? har en jobbarkompis vars dotter valde elprogrammet på gymnasiet men fick hoppa av efter 2 terminer då grabbigheten blev för övermäktig. Som ensam tjej var det inte lätt att stå på sig. Lärarna tyckte att hon skulle försöka slå tillbaka med samma mynt, men hon själv ville bara lära sig och bli elektriker. Nu blev hon inte det, utan jobbar i kassan på Ica, och trivs inte vidare bra med hur det blev. Så redan där kan det spåra ur.

Vad man bör och inte bör acceptera är ju rätt lätt, det som sker mot ens vilja, skapar obehag eller får dig att känna dig underlägsen - är ju kraftiga varningssignaler. Vad jag undrar då jag läser är. Var är facket? Var de lika grabbiga?

Anmäl
2013-06-14 22:37 #2 av: Ikajo

Skolan har i det här fallet ännu högre skyldighet att förebygga trakasserier och mobbning eftersom det står med både i skollagen och diskrimineringslagen. Om det sedan efterlevs är ju en annan sak. Verkligen tråkigt att din kollegas dotter inte fick uppbackning av lärarna i den situationen. Problemet i det läget är dessutom mer djupgående än att ett gäng killar blir grabbiga. Problemet ligger nog snarare i en föreställning av manlighet om att det är så män bör agera som grupp. Även killar som inte fungerar i den hegemonin blir utstötta eller assimilerade. Det är givetvis inte en ursäkt för beteendet eller det faktum att det orsakar skada.

Jag håller helt och hållet med dig, man ska kunna trivas på sin arbetsplats men uppenbarligen finns det ju de som inte tycker så...

//Sofia - Sajtvärd på Feminism iFokus
Officiell titel: Professionell Skrivare
Du kan läsa text skriven av mig här

Anmäl
2013-06-16 20:19 #3 av: Kaiia

"De nekar till brott men erkänner att de kastat ner kvinnorna i en sopcontainer"

W.T.F.

Sajtvärd på Lajv och medarbetare på Ätstörningar :)

Anmäl
2013-06-16 20:32 #4 av: Ikajo

Dem nekar till anklagelserna om sexuella trakasserier men erkänner att de kastat ner kvinnorna i en sopcontainer.

Tro mig, jag tycker också det är rätt sjukt...

//Sofia - Sajtvärd på Feminism iFokus
Officiell titel: Professionell Skrivare
Du kan läsa text skriven av mig här

Anmäl
2013-06-16 20:59 #5 av: Kaiia

Så det skulle vara OKEJ att kasta ner nån i en sopcontainer? Eftersom det tydligen inte är brott.

Sajtvärd på Lajv och medarbetare på Ätstörningar :)

Anmäl
2013-06-16 21:03 #6 av: Ikajo

En länk till artikeln jag refererar till finns alldeles i början av artikeln här. Jag tror det är lättare än att jag återberättar allting Skämtar

//Sofia - Sajtvärd på Feminism iFokus
Officiell titel: Professionell Skrivare
Du kan läsa text skriven av mig här

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.