Massmedia

Den hårda kampen för kvinnliga hjältar i spel

2013-07-15 15:22 #0 av: Ikajo

Det snurrar mycket i spelvärlden kring kvinnoporträtt, eller snarare bristen där i.

Ett väldigt sevärt videoklipp från ett av de större digitala mediemagasinen på nätet. Problemen med kvinnor i spel är många och mycket beklämmande. Här är ett exempel.

//Sofia - Sajtvärd på Feminism iFokus
Officiell titel: Professionell Skrivare
Du kan läsa text skriven av mig här

Anmäl
2013-07-15 15:48 #1 av: Nerdysiamese

älskar jumquisition! han fram för ofta väldigt vettiga argument kring spel särskillt när det kommer till feminism!

Extra credits har äben rört vid ämnet

Anmäl
2013-07-15 15:51 #2 av: Ikajo

Jo, Extra Credits har många intressanta videos. Jag har sett en del av dem. Skämtar

//Sofia - Sajtvärd på Feminism iFokus
Officiell titel: Professionell Skrivare
Du kan läsa text skriven av mig här

Anmäl
2013-07-17 00:46 #3 av: Geru

Undrar lite vad tråden handlar om(orkar inte kolla på en 8½ min film på youtube, det blir liksom ingen diskussion).


Anmäl
2013-07-17 09:33 #4 av: Nerdysiamese

Han tar upp bland annat hur skrämmande det blir att se på sexismen innom spel industrin. När tex spel som remember me har svårt att få fundings för att huvudkaraktären är en kvinna, som sedan när dom fått fundings bl.a. stoppas från att ha en relation för att det skulle enligt deras publisher bli obehagligt för spelarna just för att karaktären är kvinna.

Eller hur skaparen till bioshock infinite känner att det är viktigt att gömma den kvinnliga protagonisten vars roll i spelets story är så mycket större än spelarkaraktären Booker (vars ansikte man faktiskt aldrig ser i spelet, men marknadsförs på fronten av fodralet ändå) för att ge bästa möjliga chans för spelet att sälja bra.

Eller hur Naughty dog behövde kämpa för att få ha Ellie längst fram på sitt fodral för deras publisher tror att spelet säljer sämre med en kvinna längst fram på fodralet.

Anmäl
2013-07-17 13:22 #5 av: Geru

#4 Brukar inte spel sälja bättre med en kvinna på fodralet? Eller har jag missat något? 

En av de spel jag spelat som har en kvinnlig hjälte och huvudkaraktär är ju Tomb Raider, men jag vet inte "riktigt" om det är en bra standard för resten av tjejerna på planeten...

Anmäl
2013-07-17 14:59 #6 av: Ikajo

Kvinnor sexualiseras enormt i spel, även Lara Croft är extremt sexualiserad. Hon marknadsförs inte som en stark och kapabel kvinna. Hon marknadsförs som sexig.

Av alla kommande spel till Xbox var inte en enda av huvudpersonerna kvinna. Bara det faktum att det finns folk som lägger ner tid på animera hur bröst ska skumpa när en karaktär rör sig...

//Sofia - Sajtvärd på Feminism iFokus
Officiell titel: Professionell Skrivare
Du kan läsa text skriven av mig här

Anmäl
2013-07-17 15:18 #7 av: Geru

#6 Jag vet inte. Det senaste spelet så står hon te.x. med en båge, skadad på framsidan. Den känns inte lika sexualiserad som föregångarna. Tidigare versioner är mer sexualiserade. Jag har dock inte spelat själva spelet.

Filmerna är mer sexualiserade än spelen, upplever jag det som i vilket fall. Dock är båda väldigt sexualiserade.

Det där gäller iof mäns bröst med i spel. Om resten av spelet är bra animerat, varför ska brösten inte röra på sig? 

Sylvanas är en "hjälte" i world of warcraft som jag tycker är väldigt cool annars.

Anmäl
2013-07-17 15:47 #8 av: Nerdysiamese

"Bra animerat" är ju en definitions fråga, DoA bröstfysiken är ju allt annat än realistisk eller kvalitativ (inget hat mot DoA som fightingspel, men poängen kvarstår)

Anmäl
2013-07-17 15:49 #9 av: Geru

#8 Har ingen aning om det spelet, faktiskt:p 

Anmäl
2013-07-17 16:03 #10 av: Nerdysiamese

Dead or Alive står det för, tänkte inte på att det lätt blir virrigt med förkortningar ^^'

Anmäl
2013-07-17 16:35 #11 av: Geru

#10 Jo, jag vet vad det står för^^ Men jag har aldrig spelat det, eller sett när någon har spelat det:p

Anmäl
2013-07-17 16:50 #12 av: Ikajo

Tro mig bröst skumpar inte. De svänger inte runt och hoppar åt alla möjliga håll bara för att vi rör på oss, det är de för tunga för. För den delen är det sjukt obekvämt om de de gör det så man undviker det. Dessutom ha man sällan D-kupa och midja 32...

Kolla på videon så får du själv se exempel. Den lyfter många viktiga punkter!

//Sofia - Sajtvärd på Feminism iFokus
Officiell titel: Professionell Skrivare
Du kan läsa text skriven av mig här

Anmäl
2013-07-17 17:00 #13 av: Geru

#12 Umm.. Min flickvän håller inte med dig. Skumpar gör de definitivt. 

I vilket fall kräver det animation, eller ska tjejer animeras mindre realistiskt än män? Och nu pratar jag inte om spel där det är anime-artade tjejer (Det är något helt annat man kanske kan prata om i en annan tråd?)

Anmäl
2013-07-17 17:11 #14 av: Ikajo

De hoppar kanske lite grann om man rör sig och inte har en ordentlig BH men de flyger inte åt varsitt håll som de vore två bollar på en lina. Det fortfarande sjukt obekvämt. Dessutom varför ska brösten animeras överhuvudtaget? Varför har man ens en sekvens där de rör sig på i sig orealistiskt sätt. Om man har en sportBH eller för den delen de flesta vanliga BHs så rör de sig inte alls eller mycket lite.
Det är inte vettigt och det är inte ett dugg realistiskt. Det värsta är nog att många manliga spelare (gamers) inte alls förstår problemet. De förstår inte problemet med det låga antalet kvinnor i spel. De förstår inte problemet med den sexuella objektifieringen som sker av kvinnor i spel.
Skulle du gå ut i strid iklädd kalsonger av stål?

//Sofia - Sajtvärd på Feminism iFokus
Officiell titel: Professionell Skrivare
Du kan läsa text skriven av mig här

Anmäl
2013-07-17 17:18 #15 av: Geru

#14 Vi pratar uppenbarligen om olika saker. De hoppar även om man har en BH. Som du själv sa, de är tunga. Speciellt om man har större bröst.

De ska animeras på ett realistiskt sätt. Inget annat. Så jo, de ska animeras. 

De flesta brukar inte ens tänka på det. Jag spelar massvis av spel, jag brukar sällan tänka på det. 

Hur vill du att kvinnor i spel ska representeras? 

Det beror då självklart också på vilken typ av spel man spelar. MMO:et Tera te.x. har flera olika raser. Hur skulle du presentera de?

Jag vet inte vilket spel du syftar på när du säger att någon gått runt med kallingar/trosor av stål. Du får gärna komma med exempel.

Anmäl
2013-07-17 18:17 #16 av: Nerdysiamese

# 15 tror hon åsyftar den klassika chainmail bikinin, och efter som nämner tera så tar vi det som ett strålande exempel på kvinnliga vs manliga rustningar i spel:


och sedan med Skumpande bröst nämner jag åter Dead or Alive som är känd/ökänd för sin speciella "fysik", i senaste spelet marknadsfördes spelet även med featuren att man kunde styra brösten...


Anmäl
2013-07-17 18:27 #17 av: Nerdysiamese

eller platformspelet Dragon Crown som hamnat i något av en shitstorm framförallt pga dera sorceress var bröst praktiskt taget fladdrar n'är hon gör spells o.0

Anmäl
2013-07-17 18:48 #18 av: Nerdysiamese

Problemet med chainmail bikini är så utstäckt att det finns en tumblr som heter Repair Her Armor där folk ofta gör snyggare rustningar än orginalen.

Det har även blivit något utav ett "running joke" just för hur uppenbart korkat denhär tendensen är så det finns en uppsjö av komedi shower och webcomics som tar upp det

Anmäl
2013-07-17 19:06 #19 av: Geru

#16 Har du kikat på de andra raserna med? Specifikt inne i spelet då, alltså? 

Den jag spelade när jag spelade Tera var Aman.

De olika raserna där har helt olika beteende. Ska alla kvinnor då vara sterotypt åt ett håll?

Jag vet att många gör så, jag har stört mig på det rätt länge, och är ofta en anledning till varför jag inte spelar på kvinnliga karaktärer. 

Anmäl
2013-07-17 19:12 #20 av: Nerdysiamese

"Den jag spelade när jag spelade Tera var Aman.

De olika raserna där har helt olika beteende. Ska alla kvinnor då vara sterotypt åt ett håll?"

det argumentet börjar bli relevant när det faktiskt finns en vettig mängd variation att tala om till och börja med.
Det är självklart att nakenhet, flörtighet eller "flickighet" ska få ha sin plats innom spel, precis som i all annan media som får räknas som seriös media, men så som det är nu, idag, så är all form av oro för den kvinnliga nakenheten och flörtighetens försvinnande bara absurd och överflödig.

Anmäl
2013-07-17 19:18 #21 av: Ikajo

Min manliga föreläsare på Speldesignskursen föredrog att spela kvinnliga karaktärer i RPG:n... De tog upp problemen med kvinnors representation i spel mer än en gång. Bland annat avsaknaden av vettiga rustningar...eller hur kvinnor i stort sett bara får existera utifrån deras sexighet. De kan det där rätt väl...

Rasernas beteende har väl ingenting att göra med vilken rustning de har på sig? Kvinnor med olika beteende kan ha samma kläder...

//Sofia - Sajtvärd på Feminism iFokus
Officiell titel: Professionell Skrivare
Du kan läsa text skriven av mig här

Anmäl
2013-07-17 19:59 #22 av: Geru

#20 Men det finns ju en vettig mängd variation i Tera? 

Visst är det så att inom större delen av media så är det fortfarande ett överdrivet flöde av svaga tjejer och naket, i alldeles för stor utsträckning, men vissa delar är ju inte lika illa som andra.

Jag är inte orolig för att det ska försvinna. Även om jag vet minst en människa på den här planeten som vill det - men det är inte poängen med varför jag pratar om det.

Ett annat intressant fakta i just Tera är ju att High Elf killarna är väldigt feminina, och har kläder där magen och så vidare visas. Så det är ju inte unikt för tjejer i just Tera spelet.

#21 Jag spelar både som kille och tjej. Beroende på humör. Och visst har det rätt att tjejer till stor del är sexualiserade i spel.

Det har det väl mycket med att göra? Rustningen speglar personlighet, speciellt i spel. Det beror även på vilken klass man spelar som. 

Ett RPG spel jag spelade som tjej mycket i var Skyrim. Vet inte om jag skulle säga att tjejer var överdrivet sexualiserade i skyrim.

Poängen är iaf att förstå att det inte är så överallt. Och hittar man en positiv sida ska man uppmuntra den, lika mycket som man ska trycka ner negativa sidor.

Anmäl
2013-07-19 22:42 #23 av: Persifone

Jag spelar inte datorspel, men en hel del tv-spel.

När jag var yngre och spelade mycket med mina yngre bröder, framförallt olika nintendo spel, slog det mig att det knappt fanns några tjejer/kvinnor.

Det blev så påtagligt när mina bröder hade en favoritkaraktär (ofta Link, Luigi med mera) och jag själv kände att jag faktiskt inte kunde "relatera" till en viss karaktär. Peach var ju ett val, men jag tyckte det såg så otympligt ut att slåss i en prinsessklänning.

Sedan kom det ju fler karaktärer, en Peach kopia, fast i andra färger som exempel! Och även Zelda.

Min favorit blev Kirby - en hen :)

Medarbetare på Feminism och Vegan.ifokus

Anmäl
2013-07-31 12:49 #24 av: Zandrama

Sen har vi Lightning från Final Fantasy. Hon är en utav mina favoriter av tv-spels kvinnor när det kommer till att spegla någon som är stark och självständig.

Men jag föredrar faktiskt sexiga tjejer i tv-spel... trots att jag är tjej...

//Belinda aka Zandrama
Ferret addicted ;)

Anmäl
2013-07-31 18:54 #25 av: Ikajo

#24

Det är inget fel med att gilla sexiga kvinnor, vare sig i film eller dataspel, problemet är när det blir deras viktigaste egenskap framför att vara en person med känslor och personlighet. En stark och självständig kvinna kan vara sexig men hon blir ju mer intressant om det är hennes personlighet som driver henne.

//Sofia - Sajtvärd på Feminism iFokus
Officiell titel: Professionell Skrivare
Du kan läsa text skriven av mig här

Anmäl
2013-08-05 11:42 #26 av: Murvel

Min sambo har läst spelutvecklingsprogrammet och där tog de inte upp genusfrågor. Alls. Eftersom han har en feministisk flickvän och kollar mycket på videos som de ovan länkade, så reflekterar han dock personligen en hel del över det. Men det borde vara en självklar del av utbildningen också, kan tyckas. Att i alla fall ha något seminarium där man diskuterar representationer i spel. (vilket ju för övrigt inte bara behöver gälla kön utan även sexualitet, etnicitet med mera). 

Personligen slutar jag spela spel som sexualiserar alla kvinnor eller ej innehåller annat än en kvinna - givetvis en mycket "sexig" sådan, soma används i marknadsföring av spelet för att "sääx sääljer".  Har dock inget emot att det finns sexiga kvinnliga karaktärer i typ Mobas som LoL HoN dota2 med flera, så länge alla inte är sexiga på samma sätt (ser likadana ut, alla med stora bröst, lättklädda etc).

Anmäl
2013-08-23 08:05 #27 av: [Kavring]

#7 här finns jättebra artiklar angående nya Tomb Raider, som förklarar varför man inte kan betrakta spelets protagonist som equal med män. :) Hoppas du läser dem, de är jättebra och lätta att hänga med i:

http://www.salon.com/2012/06/14/lara_croft_battles_male_jerks/singleton/

http://chillercold.wordpress.com/2012/06/15/the-lara-croft-rape-thing/

http://awannabewriters.blogspot.co.uk/2012/06/this-is-not-post-i-was-going-to-write.html?spref=tw

Videon visar "våldtäktsscenerna" (det var erkänt som en våldtäktsscen ett tag, innan uttalandet togs tillbaka när många reagerade negativt kring detta) som Lara är med i, dvs när en av förövarna ständigt försöker ha sex med Lara, som försöker försvara sig (eller spelaren får göra det åt henne). Fruktansvärt.
Glöm inte heller att detta är ett spel designat att spelas för grabbar. Mycket "märkligt", eller hur?

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.