Veta mer

Veta mer: Radikalfeminism

2013-07-26 21:03 #0 av: Ikajo

Den nidbild många feminister får utstå har sitt ursprung i bilden av den radikala och manshatande feministen. Så vad är då egentligen radikalfeminism och är det något annat än en radikal feminist?

Radikal i ordet radikalfeminist är faktiskt inte så mycket ett ord som ett prefix som kommer ifrån latin och betyder rot. I radikalfeminismens teoribildning söker man roten/ursprunget till att kvinnor underordnas män. På grund av att radikal har en annan betydelse i svenska språket och syftar till extremism har också denna gren av feminism fått den stämpeln och uppfattas väldigt negativt.

Den radikalfeministiska teorin går ut på att orsaken till kvinnors underordning går att finna i Patriarkatet*, ibland så omnämns patriarkatet som könsmaktsordningen. Patriarkatet är enligt radikalfeminismen den grundläggande strukturen som skär genom ålders-, klass- och etnicitetsgränser. Trots att radikalfeminismen ofta upplevs som en extrem falang inom feminismen så är det faktiskt en av feminismens huvudgrenar.

Könsmaktsordningen - patriarkatet - är enligt radikalfeminismen en struktur som håller kvinnor ständigt förtryckta genom till exempel pornografi, prostitution och partnermisshandel. Idén bygger stark på marxismens syn på kapitalismen och arbetarklassen. Radikalfeminismen utvecklades som en reaktion mot socialistisk feminism från första början eftersom man bland ansåg att Marx inte tog hänsyn till den reproduktiva delen.

En mer extrem gren av radikalfeminism kallas för lesbisk separatism som anser att även vaginala samlag är ett uttryck för mäns förtryck mot kvinnor och förespråkar istället lesbiska förhållande.

Kritiken som radikalfeminismen fått kommer främst från det akademiska hållet och har ofta varit hård. Det är inte teorin i sig som har fått kritik utan snarare dess förespråkare som fått kritik bland annat för att ha en ovilja att nyansera teorin eller acceptera andra teorier till varför kvinnor är underordnade i samhället. De kritiseras också för att komma med kategoriska påståenden, något som är vanskligt inom samhällsvetenskap. Kritiker menar också att det finns problem med konsekvent tillämpning inom teorin. Bland annat kan den inte förklara varför våld förekommer även inom samkönade relationer.
Det finns även annan kritik mot radikalfeminismen också från andra feministiska grenar.

*Patriarkat - ordets ursprung är grekiskt (patriarkhēs) och betyder fadersvälde/oinskränkt fadersvälde. Inom sociologi, antropologi och feminism används begreppet för att beskriva en maktordning som ger fäder och äldre män institutionaliserad makt över kvinnor, barn och yngre män. Inom feminismen används begreppet främst för att beskriva den struktur som ger män makt över kvinnor.


Källa:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Radikalfeminism

http://sv.wikipedia.org/wiki/Patriarkat_%28sociologi%29


[Detta är en artikel som bygger på fakta och inte har något att göra med artikelförfattarens egen åsikt.]

//Sofia - Sajtvärd på Feminism iFokus
Officiell titel: Professionell Skrivare
Du kan läsa text skriven av mig här

Anmäl
2013-07-26 21:13 #1 av: dolfen

Ursäkta- Jag hittade ett guldmynt här. Glad
Jag vet en kvinna som pratade vitt och brett om jämställdhet, fast hon samtidigt tyckte att de var självklart att mannen betalade notan. (Kanske en oinitialiserad feminist?)
Ibland kan det låta bättre än vad man är villig att gå med på, typ.

 

Anmäl
2013-07-26 21:43 #2 av: dolfen

? E d bara jag som har bra inläggat #0-an?


 

Anmäl
2013-07-26 22:23 #3 av: Ikajo

#2 Med tanke på att jag publicerade inlägget efter klockan nio kan jag tänka mig att inte så många har läst det än ;)

//Sofia - Sajtvärd på Feminism iFokus
Officiell titel: Professionell Skrivare
Du kan läsa text skriven av mig här

Anmäl
2013-07-26 22:27 #4 av: dolfen

Sorry! Generad
Ville bara få igång diskussionen... typ... Oskyldig

Anmäl
2013-07-28 12:30 #5 av: Persifone

#0 Mycket intressant läsning Tummen upp

Medarbetare på Feminism och Vegan.ifokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.