Debatter

Våldtäktskultur, igen.

2013-09-02 20:34 #0 av: Ikajo

Våra liv genomsyras av en syn på sexualitet som på många sätt är skadlig. Det blir inte bättre av att det hela är inbyggt i det samhälleliga systemet. Strukturen som vi lever efter.

Denna artikel från Genusfolket säger i stort sett allt:

Våldtäktskulturens senaste offer

Det är ett problem som vi måste ta på allvar. Kvinnor och män begränsas, bestraffas och i slutändan är det någon som kommer till skada. För att det finns en sådan enorm själviskhet och blindhet inför våra egna problem. Vi upprörs över våldtäkterna i Indien och fördömer deras syn på kvinnor. Vi spyr över hederskulturer som stänger in kvinnor och män i mallar och tvingar dem till saker se inte vill.
Men är vi så mycket bättre? Vi, som tillhör den vita "majoriteten"? Skiljer det sig verkligen så mycket mellan dessa olika kulturer?

För några år sedan blev en flicka från en liten svensk småstad i stort sett förföljd eftersom hon anmälde en populär kille i skolan för våldtäkt. Trots att han dömdes och trots att han begick en ny våldtäkt försvarade ändå hans omgivning honom och fördömde flickan. Är inte det hederskultur men i svensk tappning?

Förra året blev en 16-åring i USA omkring släpad, medvetslös, på flera olika fester, upprepat våldtagen och försatt i en extremt hjälplös situation, inte att förglömma att hon blev filmad. Trots bevis för det extrema övergreppet valde ändå större delen av USA att ställa sig på förövarnas sida. De, som var så lovande, hur skulle det gå för dem nu? Ingen frågade, hon, som var lika lovande men nu en våldtagen tjej, vad händer med henne nu?

I Indien har våldtäkterna väckt protester, fördömandet har vart enormt. Vi sätter in alla möjliga instanser och åtgärder för att hjälpa flickor och pojkar ifrån hederskulturer att komma undan förtryck, tvångsgifte och hedersvåld. Vilket är bra! Men vi klappar oss på axeln och struntar i att se vår egen verklighet.

//Sofia - Sajtvärd på Feminism iFokus
Officiell titel: Professionell Skrivare
Du kan läsa text skriven av mig här

Anmäl
2013-09-02 21:29 #1 av: [Mustangcab]


Skillnaden är att i Indien så överlever i regel inte kvinorna pga de skador de tillfogas av våldsmännen och då kan man undra om de verkligen njöt av det hela? Det är frågan om mord!

Men som du säger visst är det för bedrövligt att det händer både i Sverige och i USA.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-09-02 22:16 #2 av: Ikajo

Skrev jag att kvinnorna i Indien njuter? Inte vad jag kan se...jag konstaterar helt enkelt att det är samma mekanismer i både Indien och i väst men att i Indien är det draget till den yttersta gränsen för vad vi kan se som acceptabelt. Vilket också protesterna visar, att gränsen för vad som är acceptabelt även förflyttas i Indien.

Men det är fortfarande samma grundläggande mekanismer och strukturer.

//Sofia - Sajtvärd på Feminism iFokus
Officiell titel: Professionell Skrivare
Du kan läsa text skriven av mig här

Anmäl
2013-09-03 00:05 #3 av: [NeferNefer]

#1: Jag tycker att din formulering "då kan man undra om de verkligen njöt av det hela" är väldigt konstig. Det finns väl inget våldtäktsoffer som njuter av våldtäkten?

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2013-09-03 07:31 #4 av: Gronstedt

Jag tror att #1 ifrågasätter om förövarna njöt ...

Fast jag ifrågasätter om någon som våldtar gör det för den sexuella njutningen och inte snarare för njutningen i maktkänslan - och den tror jag även de indiska förövarna upplevde.

Jag tror vidare att de flesta våldtäktsoffer överlever även i Indien. Det är bara de allra mest brutala våldtäkterna som rapporteras här borta.

EDIT: Visst vore det härligt om den där avsugningsbilden de skrev om hade setts som en bild på två människor som njuter av varandra? Hade det setts som att hon "nedvärderade sig" om hon gjort det för sin make hemma i sovrummet?

Anmäl
2013-09-03 11:25 #5 av: [Mustangcab]

Lite oklart uttryckt? Det var inte våldtäktsoffret som njuter utan de som våldtar. Sen så tror jag inte heller det är någon sexuell njutning utan en njutning över att kunna förnedra någon. Men att det sker så till den grad att de avlider betvivlar jag t.o.m att gärningsmännen njuter av det.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.