Debatter

Årets Sexist 2015

2014-02-05 19:04 #0 av: Ikajo

De syns i media, de syns på forum, på gator och torg, på bilder, på facebook, på TV, på radio. You name it! Sexisterna. De som ger uttryck för en orättvis och unken kvinnosyn. De som förlöjligar och förminskar kvinnor. De som objektifierar kvinnor. Men vem är egentligen värst? Det är dags att kora Årets Sexist 2013.

Med inspiration från Genusfotografen har vi på sajten beslutat att vi ska kora Årets Sexist. Reglerna är egentligen enkla:

  1. En person eller ett företag som på något vis har gett uttryck för sexism
  2. och som har ett inflytande på/i/över samhället.
  3. Som har synts medialt (All media räknas men helst sådant som når många människor)
  4. någon gång under 2015 pga sexism.

Så nu är det upp till er som medlemmar och till oss som medarbetare att hitta förslag på nomineringar till detta inte så prestigefyllda pris. Lämna ett förslag till nominering genom att starta en tråd som bär namnet på er nominering i kategorin "Årets Sexist" som kommer finnas tillfälligt under den här tiden. Motivera i inlägget varför denna person eller detta företag (eller vad det nu kan vara) bör nomineras till Årets Sexist. Om ni kan länka till artiklar/klipp/bilder är det ett plus men inget måste.

Därefter kommer vi som jobbar på sajten att välja ut ett antal nomineringar och låta er rösta fram er anti-favorit bland nomineringarna. "Vinnaren" kommer därefter tillkännages i en offentlig artikel på sajten första sida samt ett allmänt meddelande.

//Sofia - Sajtvärd på Feminism iFokus
Officiell titel: Professionell Skrivare
Du kan läsa text skriven av mig här

Anmäl
2015-03-20 09:20 #1 av: [klarabastin]

min idrotts lärare-.-

Medarebetare på: Vegan ifokus

Anmäl
2015-03-21 22:20 #2 av: Humbugg

Är det okej att kora en tjej som årets sexist?

Anmäl
2015-03-21 22:40 #3 av: Ikajo

#2 Givetvis kan tjejer också uttrycka sig sexistiskt!

//Sofia - Sajtvärd på Feminism iFokus
Officiell titel: Professionell Skrivare
Du kan läsa text skriven av mig här

Anmäl
2015-10-30 08:37 #4 av: Inkanyezi

Det var ju en stund sedan det här lades upp, och nomineringarna är få. Kanske jag inte platsar för att nominera, då jag varken är medlem eller medarbetare på forumet. Kanske jag också skulle kunna kritiseras för att jag är man och inte anser mig vara feminist, men jag vågar mig ändå på att lägga upp min syn på hur man skulle kunna finna årets sexist. Lite grann motstånd har jag mot det, i och med att det är något av offentlig mobbning, men eftersom aktiviteten på forumet är så låg kanske jag ändå skulle kunna hjälpa till att höja den lite.

En idrottslärare, namn ej nämnt, är enda nomineringen jag hittar här.

Och så frågan om man kan kora en tjej. Jag tycker att den kommentaren är ganska djup, för att vara på ett forum där feminism ses som en motreaktion mot ett patriarkalt samhälle, vilket göder motsättningar mellan kvinnor och män, genom att sätta upp som axiom att allt som trycker ner kvinnor är "patriarkalt".

Jag känner inte den där idrottsläraren, och jag vet inte vad hen kan ha för inflytande i samhället, eller hur stor medial exponering idrottsläraren kan ha haft under året, för att uppfylla punkterna 2 och 3.

Så jag gör en egen nominering, i linje med frågan i #2.

Öppen sexism, den som går ut på att beskriva endera könet som ovärdigt på ett eller annat sätt, är ganska ovanligt utanför det här forumet. Visst kan man se den ibland i sociala medier, ofta anonymt, men den är definitivt inte politiskt korrekt, vilket håller den utanför diskussioner som ses som "seriösa".

Det blir därför svårare att utkristallisera vad som egentligen är sexism, eftersom den uppträder maskerad i många olika former. Något jag tycker är ganska polariserat sexistiskt är framhävandet av kroppsideal, och då menar jag inte de kroppsideal som odlas av kroppsbyggarpressen, utan mer den smygande som i förklädda ordalag hånar fetma och får småflickor - och kanske inte så små flickor - att banta. Vi har sett det krypa neråt i åldrarna ända sedan sextiotalet då modellen Twiggy blev startpunkt för ett mycket smalt kroppsideal, som sedan dess har förföljt oss.

Så här kommer min nominering: Katrin Zytomierska

Grunden för nomineringen gäller egentligen hela hennes verksamhet, men det finns enstaka mediala framträdanden som är betecknande, kanske allra främst när hon hånar Stina Wollter i TV4, programmet Malou efter tio.

Sexismen Zytomierska står för må anses patriarkalt driven, men jag tvivlar. Den är kanske subtil i sin framtoning som sexism, då hon i högre grad riktar sig mot andra attribut än kön, men hennes kroppskritik riktar sig i inslaget i TV främst mot kvinnor, och där specifikt mot kvinnan i filmen som visas. Min uppfattning är att fethånet är ytterligt sexistiskt, helt oavsett vilken bakgrund det kan ha.

Zytomierska har gått ut och försvarat sin fetmakritik vid flera tillfällen i olika media, samtidigt som hon också har gjort en läpparnas bekännelse att "det inte var så hon menade", vilket är väldigt dubbeltydigt. Den bakomliggande tanken syns vara rent kommersiell, att hon hånar fetman (främst hos kvinnor) för att tjäna pengar på sina produkter. Se: http://www.expressen.se/noje/zytomierska-soker-oppet-forhallande/

Den omfattande exponeringen i media och Zytomierskas hån mot Stina Wollter och naturliga kvinnokroppar kvalificerar henne på alla fyra punkterna.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.