Tema

Internationella Kvinnodagen

2014-03-03 14:18 #0 av: Ikajo

8 mars varje år infaller den Internationella Kvinnodagen. Det är en dag då orättvisor mot kvinnor runt om i världen uppmärksammas. Dagen är och förblir en årlig påminnelse om hur mycket som hänt och hur långt det är kvar.

Hur man uppmärksammar den här dagen ser väldigt olika ut i olika delar av världen och mellan olika länder. I vissa delar av världen har dagen tappat sitt politiska värde medan i andra så är den starkare än någonsin.

I Sverige är intresset för Internationella Kvinnodagen relativt svalt och brukar som mest uppmärksammas med några artiklar i tidningarna. Vanligtvis är det redan aktiva föreningar och politiker som anordnar evenemang eller demonstrationer. För de flesta människor går dagen förbi som vilken dag som helst.

Internationella Kvinnodagen är inte ny, sedan 1978 finns den inskriven i FN:s högtidsdagar och firas 8 mars varje år. Grunden lades dock redan omkring 1910 och fokuserade i första hand på att kräva lika rösträtt för kvinnor och kvinnors rättigheter på arbetsplatsen.
Mycket har givetvis hänt sedan dess och förutsättningar ser väldigt annorlunda ut då än vad den gör nu. Skillnaderna mellan länderna är också väldigt stora, behoven skiljer sig åt och insatserna som behövs är varierade.

Så vad innebär detta i Sverige? Det är en dag som inte särskilt många känner till och ett rätt stort antal anser inte att dagen behövs längre. Gör den det? Behövs Internationella Kvinnodagen i Sverige?
Det går att svara både ja och nej på den frågan. Den behövs eftersom vi fortfarande inte är jämställda. Samtidigt så går det inte att komma någonstans om det bara finns en dag på året det går att prata om det. Det är en dag då det förekommer minst påhopp mot feminister och jämställdhetsaktivister. De som vanligtvis håller sig undan diskussionen ger sig in i den.
Så visst behövs den, Internationella Kvinnodagen. Bara arbetet inte stannar där.

//Sofia - Sajtvärd på Feminism iFokus
Officiell titel: Professionell Skrivare
Du kan läsa text skriven av mig här

Anmäl
2014-03-03 14:32 #1 av: [Forummedlemmen]

Sovjet firade väl den mest

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.